Ring til os
8612 0305

Skriv til os
info@tandaarhus.dk

Rodbehandling / rodspidsbetændelse.

Modsat hvad mange mennesker går rundt og tror, så kan rodbehandling foregå smertefrit.

Rodbehandling skal foretages, når tandens nerve er betændt eller død.

Det kan skyldes et traume eller som følge af et hul eller en revne i tanden, hvor mundhulens bakterier kan nå ind til nervekammeret i tanden.

Nervebetændelse kan opleves som en tandpine, der gør ondt i anfald eller evt. hele tiden.

Der kan tillige opstå hævelse udfor den pågældende tand, hvis betændelsen har spredt sig ned gennem rodkanalen og ud til kæbeknoglen (= rodspidsbetændelse). Dette er et ret almindeligt forekommende fænomen.

Hvis dette er tilfældet på en tand, der er blevet rodbehandlet tidligere i livet, kan det komme på tale enten at omgøre den eksistrende rodbehandling og/eller at behandle rodspidsbetændelsen kirurgisk (rodspidsoperation / retrograd rodfyldning). Se underpunktet ''KIRURGI / HENVISNING''

Rodspidsbetændelse kan også opleves som en jævnlig murren i tanden/kæben og/eller ømhed ved sammenbid.

Det er vigtigt ikke at ignorere sådanne symptomer, da bakterier fra tandroden via blodbanen kan sprede sig til resten af kroppen.

Det er vigtigt at være klar over, at mange patienter mærker slet ikke til en nerve-/rodspidsbetændelse. Da kan diagnosen i mange tilfælde konstateres tilfældigt som et bifund ved en røntgenundersøgelse.

Det er vigtigt at fastslå, at selve rodbehandlingen IKKE gør ondt, da man forud for indgrebet får grundig lokalbedøvelse.

Tanden kan dog være lidt øm et lille stykke tid efter behandling. I nogle tilfælde kan antibiotika være nødvendigt som supplement til en rodbehandling.

Rodbehandling består af en udrensning og desinfektion af tandens rodkanalsystem (nervekammer).

Når betændelsen og symptomerne er væk lukkes rodkanalen tæt til med en rodfyldning, og tandkronen restaureres til en start typisk med en plastfyldning.

Ofte vil det efterfølgende være nødvendigt at lave en ny krone til tanden, da en rodbehandlet tand vil have en større risiko for at kunne knække eller flække, eftersom den er mere udhulet end en intakt tand.

Kronen beskytter tanden mod fraktur og giver en bedre prognose for selve rodbehandlingen, da en krone i det lange løb vil være klart mere bakterietæt end fx en stor plastfyldning.

Tandlægerne på klinikken udfører langt de fleste rodbehandlinger selv, men i særlige tilfælde henviser vi til tandlæge Otto Schmidt, som i perioden marts 2012-november 2017 modtog henvisninger i komplicerede rodbehandlinger her på klinikken i Borgporten, men som nu er flyttet i egne lokaler på Store Torv 6.

Se gerne www.ottoschmidt.dk